13. 1. 2011

BUDGIE - Budgie [1971]

United Kingdom (Cardiff, Wales) - relocated to San Antonio (Texas) * hard / progressive rock
Burke Shelley (voc,bass), Tony Bourge (gui), Ray Phillips (dr.) - to je zakládající sestava této vynikající kapely, která je dle mého názoru hodně opomíjena a která nikdy nevydala špatnou desku. Je to metal? V porovnání s dnešním standardem rozhodně ne. Ale tahle kapela mnoho metalistů rozhodně ovlivnila a její tvorba je zcela výjmečná a osobitá. Postavení Budgie je velmi těžce popsatelné, ale mix Zeppelin / Purple / Sabbath je zcela originálně pojatý a pouze ve trojici (bez kláves) nám kapela nabízí obrovskou studnici nápadů, syrových pulzujících rytmů a jedinečný vokál. Prvotina je možná trochu nevyzrálá, ale je to jednoznačně výborná věc, u které se nebude rozhodně nikdo ani chvíli nudit. Kdo se s kapelou z nějakých důvodů zatím ještě nesetkal a říká si rocker - okamžitě tuhle mezeru "ve vzdělání" napravte!!!

01. Guts
02. Everything in My Heart
03. The Author
04. Nude Disintegrating Parachutist Woman
05. Rape of the Locks
06. All Night Petrol
07. You and I
08. Homicidal Suicidal

Total playing time 40:54
Official WebSite

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Myslim ze to s tou medzerou ma nieco do seba :) Budgie je pecka nepopieratelne. Chvilku som sa zamyslal nad myslienkou spojovat tuto bandu s tou trojkou (ktora bola uvedena) ale nakoniec si sam napisal ze Budie je v podstate samostatny pojdem. Touto cestou by som rad zvyraznil veeeeeeelice malo znamu kapelku Wicked Lady ktora ohuri kazdeho posluchaca hard rocku! Silno doporucujem a som zvedavy na vase odozvy k tejto grupe. http://www.youtube.com/watch?v=ZH2zCDL38MU zasa netradicne pripajam link :D
hnup666

Anonymní řekl(a)...

Vezmi si, že v těchto letech vyšly takové skvosty jeko Purple - In Rock (70), Fireball (71) .... Sabbath - Paranoid (70), Master of Reality (71) .... LedZep - III (1970), IV (1971). A první desky vydávali v těchto letech např. Uriah Heep nebo UFO. A to je sakra konkurence se prosadit!!!
Jestli máš Facebook, tak podpoř stránku "100% HEAVY METAL & OTHER GOOD MUSIC" (odkaz je i zde v pravém sloupci), kam můžeš dávat i dobrá videa.
CHIEF